Karmen Štendler

Priznana slovenska klasična kitaristka Karmen Štendler je nastopila na številnih mednarodnih koncertnih odrih, od Slovenske filharmonije do gradu Artegna v Italiji, Sundin koncertne dvorane v Minnesoti (ZDA), Koncertne hiše v Celovcu ter dvorane Umetnostne akademije v Berlinu. Pogosto je tudi gostja mednarodnih kitarskih festivalov in festivalov komorne glasbe, kot so Echos Festival v Italiji in Sloveniji, José Tomás Guitar Festival v Španiji, Andrés Segovia Guitar Festival v Italiji, Bamberger Gitarrentage v Nemčiji in Postojnski kitarski festival v Sloveniji.

Po končanem študiju na priznanih glasbenih ustanovah v Sloveniji, Nemčiji in Španiji Karmen trenutno zaključuje podiplomsko solistično specializacijo “Konzertexamen” na Univerzi za glasbo »Franz Liszt« v Weimarju v razredu priznanega nemškega profesorja Thomasa Müller-Peringa. Leta 2017 je na zgoraj omenjeni univerzi magistrirala, tri leta pred tem pa je magistrirala še na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je študirala pri profesorju Andreju Grafenauerju. Na AG Ljubljana je leta 2012 zaključila tudi dodiplomski študij z najvišjo oceno.

Je večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj, med njimi izstopajo kitarsko tekmovanje Enrico Mercatali v Italiji, mednarodno tekmovanje José Tomás v Španiji, tekmovanje Andrés Segovia v Italiji, mednarodno kitarsko tekmovanje v Krškem ter več slovenskih državnih tekmovanj. Leta 2012 je prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani za izjemne umetniške dosežke.

Januarja 2016 je izšel njen prvi solistični CD “First”, januarja 2019 pa CD Weimarskega kitarskega kvarteta z blestečimi recenzijami.

Od leta 2009 Karmen redno snema za Radiotelevizijo Slovenija, le-ta pa pogosto predvaja njene koncerte v Sloveniji, vključno s “Concerto en si” Rolanda Dyensa, ki ga je leta 2011 igrala kot solistka v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. V zadnjih letih Karmen pogosto snema tudi v studiu Baros Records.

Poleg solističnega udejstvovanja je aktivna komorna glasbenica, predvsem z Weimarskim kitarskim kvartetom, pa tudi v kitarskem duu, duo z violino, duo z harmoniko in trio z violino in harmoniko. Zelo rada promovira slovensko in balkansko glasbo, ki jo redno vključuje v svoje programe.

Poleg koncertne dejavnosti izvaja predavanja, delavnice in mojstrske tečaje na priznanih institucijah, kot so Univerza v Minnesoti, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana ter drugi.

V času študija so jo na podlagi njenih dosežkov velikodušno podprle institucije kot so nemški DAAD, Alfred Toepfer Stiftung, Neue Liszt Stiftung, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ter Mestna občina Ljubljana.

V zadnjih desetih letih se je redno udeleževala mojstrskih tečajev z uglednimi profesorji z vsega sveta, kot so Eliot Fisk, Pavel Steidl, Zoran Dukić, Marcin Dylla, Paolo Pegoraro, Ricardo Gallén, Carlo Marchione, Aniello Desiderio, Hubert Käppel, Joaquín Clerch, Lorenzo Micheli, Judicäel Perroy, Margarita Escarpa, Alexander Swete, Christian Gruber, Peter Maklar, Sante Tursi, Thomas Offermann, Jens Wagner, Petr Saidl idr.

V prostem času rada bere, dela jogo in ima črni pas v karateju. Zelo rada se uči novih jezikov in jih trenutno obvlada pet – slovensko, angleško, nemško, špansko in srbsko, uči pa se tudi italijansko in francosko.

Obiščite jo na karmenstendler.com

karmen-56.jpg